Virusai



Virusas - neląstelinės sandaros struktūra, negalinti augti ir daugintis už šeimininko ląstelės ribų. Virusai yra dar mažesni už bakterijas. Jie negamina energijos, nereaguoja į dirgiklius ir yra labai paprastos sandaros organizmai. Todėl jie vadinami neląsteline gyvybės forma.

Virusai sudarytas iš:



  • šerdinėje dalyje esančios nukleorūgšties, pavyzdžiui, gripo virusas ir ŽIV turi RNR, o herpeso (pūslelinės) - DNR;
  • baltymo dangalo - kapsidės.

    Į gyvą ląstelę skverbiasi tik viruso nukleorūgštys, baltyminis apvalkalas lieka už ląstelės ribų. Įsiskverbęs į ląstelę virusas naudoja jos fermentus, energiją ir ribosomas savo baltymams ir nukleorūgštims gaminti. Po kiek laiko susidariusios nukleorūgštys apsitraukia baltyminiu apvalkalu, t. y. virusas pagamina daug savo kopijų. Ląstelės membrana plyšta ir pasklidę po organizmą nauji virusai puola kitas ląsteles.



    Yra keturi pagrindiniai morfologiniai virusų tipai:
  • Spiralinis. Šie virusai susideda iš vieno tipo kapsomerų, kurios susirenka aplink centrinę ašį ir suformuoja spiralę, kuri cenre gali turėti įdubą, arba tuščią vamzdelį. Pvz., tabako mozaikos virusas.
  • Vokas. Kai kurie virusai susipakuoja į lipidinį sluoksnį, vadinamą voku. Pvz., gripo ir ŽIV virusai.
  • Briaunainiai. Dauguma gyvūnų virusų turi tokią beveik sferinę simetrišką struktūrą. Pvz., rota virusas.
  • Sudėtinė. Kai kurių virusų struktūra nėra nei grynai spiralinė, nei erdvinė daugiakampė, be to, turi papildomų struktūrų, tokių kaip baltyminės uodegos ar išorinė sienelė. Pvz., raupų virusas.

    Virusų reikšmė

    Patekę į žmogaus, gybūno ar augalo organizmą virusai sukelia ligas. Daugelis žmogaus virusų prisitaikė daugintis tik tam tikrame audinyje. Pavyzdžiui, pasiutligės virusai puola žinduolių ir žmogaus nervines ląsteles, todėl pažeidžia centrinę nervų sistemą.

    Jei virusais užsikrečia augalai, nukenčia jų išvaizda, sumažėja derlius.

    Virusai, kurie dauginasi bakterijose, vadinami bakteriofagais. Šie virusai prisitaikę naikinti bakterijas. Todėl jie naudojami prieš ligassukeliančias bakterijas.
  •