Cheminiai elementai

Negyvosios gamtos medžiagos ir gyvieji organizmai yra sudaryti iš tų pačių cheminių elementų. Tai įrodo gamtos vienovę. Įvairiai jungdamiesi gyvose ląstelėse, cheminiai elementų atomai sudaro organinius ir neorganinius junginius.

Organinės medžiagos:

  • angliavandeniai,
  • baltymai,
  • lipidai,
  • nukleorūgštys,
  • ATP.




    Neorganinės medžiagos:

  • vanduo,
  • druskos,
  • rūgštys,
  • bazės.

    Organinius junginius sudaro C, H, N, O, P, S atomai:
  • angliavandenius - C, H ir O;
  • lipidus - C, H, O ir kai kuriuos P, N;
  • baltymus - C, H, O, N ir S;
  • nukleorūgšis ir ATP - C, H, O, N ir P.

    I neoganinių junginių sudėtį įeina įvairūs cheminiai elementai. Jie atlieka skirtingas funkcijas gyvuosiuose oganizmuose.

    Kalis(K)
    Paskirtis:
    katu su Natriu reguliuoja tavo vandens-druskos apsikeitimą. Prižiūri, kad tavo širdis taisyklingai muštu ir, kad tavo nervai ir raumenys dirbtų be priekaištų.

    Geležis (Fe)
    Paskirtis:
    dalyvauja kviepavimo ir kraujopakrovimo deguonim procesuose. Geležis- sudėtinis hemoglobino komponentas. Hemoglobinas transportuoja deguonį iš plaučių į kraują ir pristato jį vidiniams organams ir pasiima CO2 “atgaliniame reisie” .

    Kalcis (Ca)
    Paskirtis:
    normalus suaugęs žmogus savo organizme turi apie 1,2kg kalcio. Augant kalcis būtinas- jis atsako už kaulų ir dantų formavimasi. Be to jis sugeba pasipriešinti alerginėms reakcijoms ir depresijoms.

    Natris (Na)
    Paskirtis:
    Natris dirba kartus su kaliu – jie yra atsakingi už gerą “vandentiekio” veikima jūsų organizme. nervų ir raumenų ląstelės veikia tik elektrolitinėje aplinkoje kuria sukuria Natris ir Kalis. Taip pat kalis prižiūri kad į kraują savo laiku būtų pristatytos aminorūgštys ir cukrus.

    Magnis (Mg)
    Paskirtis:
    kontroliuoja raumenys. Neleidžia vystytis aterosklerozei ir kraujagyslių ligoms. Saugo ląsteles nuo žuvomo organizmą užvaldžius stresui. Prideda elastingumo raumenims ir šiek tiek padeda jiems augti.

    Jodas (I)
    Paskirtis:
    butinas hormonų sistemos veikimui ir skydliaukes egzistavimui.

    Cinkas (Zn)
    Paskirtis:
    didina imunitetinės sistemos atsparuma. Padeda greičiau užgyti žaizdoms, kovoti su sloga ir uždegimais. Cinkas atsako už vyrų vaisingumą ir reguliaru jo gormonų pasigaminimą. Be to, cinkas stimuliuoja prostatos darbą.

    Selenas (Se)
    Paskirtis: apsaugo nuo laisvų radikalų ir nuodingų medžiagų. Suriša sunkiuosius metalus todėl labai efektivus kai apsinuodijama gyvsidabrio ar kitais sunkiųjų metalų garais. Padidina imuniteta ir pakelia vyrus vaisingumo prasme. Seleno veiksmingumas stiprėja kai organizme daug vitamino E.

    Varis (Cu)
    Paskirtis:
    reikalingas tam kad sintezuoti pegmentus kurie nudažo tavo odą, akis, plaukus. Be to jis reikalingas vidinei sekrecijai ir baltymų apsikeitimui. Kartu su Vitaminu C ir geležimi varis gamina hemoglobiną.

    Manganas(Mn)
    Paskirtis:
    Manganas aktivizuoja fermentus, atsakingus už tavo seksualius sugebėjimus. Kita jo atsakomybė tai kraujo gamyba. kurioje jis dalyvauja vėlgi kaip fermentas. Ir darjis padeda kepenim atsikratyti visokiom pavojingom medžiagom kurios prisikaupia joje.

    Chromas(Cr)
    Paskirtis:
    chromas vienas iš insulino sudėtinių dalių, todėl jis padeda iš kraujo ištraukti ir sunaudoti nereikalingą cukrų. Be to insulinas (todėlir chromas) gali kovoti su cholesterinu.

    Kobaltas (Co)
    Paskirtis:
    kobaltas pagrindinis komponentas kuriant eletrocitus (kraujo kuneliai). Be to jis pagrindinis žarnyno komponentas kai kalba užeina apie vitamino B12 sintezinimą. Jis stimuliuoja susidaryma daugybės svarbių fermentų, kurie atsako už kovą su laisvaisiais radikalais.
    Floras (F)
    Paskirtis:
    Dalyvauja skeleto augime. Stiprina dantų emalę, pastebimai pakelia dantų atsparumą kariesui. Kartu su kalciu padeda užgydyti lūžius.

    Fosforas (P)
    Paskirtis:
    atsakingas už energijos paskirstymą.
  •